5:2-dieetti – jaksottaisen paaston salat

5:2-dieetti (englanniksi fast diet tai fasting diet) on saanut valtavasti julkisuutta erityisesti Iso-Britanniassa ja Pohjois-Amerikassa sen jälkeen, kun toimittaja Michael Mosley esitteli sen idean BBC:n suositun Horizon-tiedeohjelman jaksossa Eat, Fast and Live Longer vuonna 2012. Mosley kirjoitti myös yhteistyössä toimittaja Mimi Spencerin kanssa kirjan ”The Fast Diet” (ilmestynyt suomeksi nimellä 5:2 dieetti), joka ponnahti heti myyntitilastojen kärkeen. 5:2-dieetin yksinkertainen periaate ja jaksottainen toteutustapa ovat vakuuttaneet monet siitä, että juuri tämän dieetin avulla he onnistuvat laihtumaan, parantamaan terveydentilaansa ja elämään pitempään.

5:2-dieetti

5:2-dieetin nimi tulee dieetin jaksotusperiaatteesta: viitenä päivänä viikossa syödään normaalisti ja kahtena päivänä rajoitetaan energiansaanti noin neljännekseen. Yksi selitys menetelmän suurelle suosiolle piilee varmasti siinä, että viitenä päivänä ei tarvitse erityisesti huolehtia siitä, mitä suuhunsa laittaa, vaan voi syödä lempiruokiaan ja jopa herkkuja. Energiansaannin pitäisi näinä päivinä vastata energiantarvetta, mutta muita rajoituksia ei ole. Tarkoitus ei ole ahmia ylettömästi epäterveellisiä ruokia, vaan pyrkiä normaaliin terveelliseen ja ravinteikkaaseen ruokavalioon myös tavallisina päivinä. Mitään ehdottomasti kiellettyjä ruoka-aineita ei kuitenkaan ole.

[xyz-ihs snippet=”mainosrivi0laihdutus2″]

Dieetin teho perustuu kahteen viikottaiseen ”paastopäivään”. Näinä päivinä energiansaanti rajoitetaan miehillä 600 ja naisilla 500 kcal:iin. Paastopäivät eivät saa olla peräkkäisiä päiviä, mutta muuten päivät voi valita siten, että ne sopivat hyvin omaan viikkoaikatauluun. Vaikka vähäkalorisia päiviä kutsutaankin paastopäiviksi (ja dieetin englanninkielinen nimikin viittaa paastoon eikä nopeuteen), ei varsinaisesta paastosta ole kuitenkaan kyse, sillä ”paastopäivinä” syödään kiinteää ravintoa. Paastopäivien ravinnon tulisi olla proteiini- ja kuitupitoista. Erityisesti kala, liha ja vihannekset ovat suositeltavia. Hiilihydraattipitoisia ruoka-aineita (kuten perunaa, riisiä, pastaa ja sokeria) tulee paastopäivinä välttää.

Dieetin alkuvaiheessa voi esiintyä paastopäivinä näläntunnetta, varsinkin niillä, jotka ovat tottuneet säännölliseen ateriarytmiin. Näläntunne jää kuitenkin yleensä pois alkuvaiheen jälkeen. Joillekin on vaikeaa nukkua tyhjällä vatsalla, ja onkin suositeltavaa säästää paastopäivänä kaloreita esim. ennen nukkumaanmenoa otettavaan maitolasilliseen. Myös päänsärkyä ja ummetusta voi esiintyä. Kyse on tällöin yleensä liian vähäisestä veden juomisesta.

5:2-dieetillä rasvaa palaa tyypillisesti n. puoli kiloa viikossa. Paino putoaa tätä enemmän, koska elimistöstä poistuu myös nestettä. Jos paino ei putoa odotetulla tavalla, voi kokeilla 4:3-jaksotusta, eli 3 paastopäivää viikossa. Kun tavoitepaino on saavutettu, voi siirtyä 6:1-jaksotukseen, eli paastota ainoastaan yhtenä päivänä viikossa.

5:2-dieetillä uskotaan laihtumisen lisäksi olevan monia muitakin positiivisia terveysvaikutuksia. Sen uskotaan esimerkiksi vaikuttavan positiivisesti aivojen terveyteen ja alentavan mm. dementian ja Alzheimerin taudin riskiä. Paastopäivä antaa ruoansulatuselimistölle mahdollisuuden lepoon. Dieetillä on havaittu positiivisia vaikutuksia myös verenpaineeseen, verensokeriarvoihin, veren rasva-arvoihin ja insuliiniherkkyyteen. Dieetin uskotaan myös hidastavan vanhenemiseen liittyviä elimistön prosesseja, sillä paasto vähentää elimistön IGF-1 -kasvutekijän tuotantoa.

[xyz-ihs snippet=”mainosrivi0laihdutus1″]

Normaalipäivien kaloritarpeen voit laskea tällä laskurilla (tulos alimmalta riviltä ”kokonaisenergiankulutus”). Voit myös laskea tarkan kalorimäärän paastopäiville jakamalla kokonaisenergiankulutuksen neljällä.

Lue myös:
Mihin 5:2-dieetin teho perustuu
5:2-dieetti: ohjeita ja vinkkejä paastopäivälle
5:2-dieetin tunnetuksi tehnyt dokumentti uusintana 21.9.2013

Katso myös:
Katso dokumentti ”Syö, paastoa ja elä pitempään” YLE Areenasta klikkaamalla tästä (katsottavissa 28.9.2013 asti).
thefastdiet.co.uk – The Fast Diet -kirjan kirjoittajien Michael Mosleyn ja Mimi Spencerin 5:2-dieettiä käsittelevä nettisivusto (englanniksi)

Aiheeseen liittyvää kirjallisuutta:
5:2-dieetin kehittäjän Michael Mosleyn alkuperäinen menestysteos nyt suomeksi: Michael Mosley ja Mimi Spencer: 5:2 dieetti
5:2-dieetillä onnistuneen Kate Harrisonin kirjoittama dieettiopas: Kate Harrison: Dieetti 5:2
Reseptikirja 5:2-dieettiruokien valmistamiseen: Mimi Spencer: 5:2 dieetti reseptit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *